5 olukorda, kus võiksid kanda läätsede asemel prille

Kui silmad on ärritunud, lase neil taastuda ning eelista kontaktläätsedele prille.

Aeg-ajalt tuleb ette olukordi, kus on mõistlik või isegi vältimatu lasta silmadel taastuda ning veeta mõned tunnid või päevad ilma kontaktläätsedeta. Selleks võiksid olla olemas õige tugevusega, mugavad ja meelepäraste raamidega prillid. Millal võiks ka läätsekandja eelistada prille?

Kui läätsede päevane kandmisaeg on 8–10 tundi

Kontaktläätsede päevane kandmisaeg varieerub sõltuvalt nende materjalist ja hapniku läbilaskvusest 8 kuni 16 tunnini. Seda aega ei tasu silmade tervise huvides ületada. Silikoonhüdrogeelist läätsed lasevad reeglina paremini hapnikku läbi kui hüdrogeelist läätsed. Kui läätsede kandmisaeg on õhtuks läbi, vaheta need prillide vastu.

Kui oled külmetunud

Ülemiste hingamisteede infektsiooni korral on silmad sageli punased ja ärritunud ning silmapõletik võib tekkida palju kergemini. Seega nohu ja muude külmetuse sümptomitega võta kontaktläätsedest paus ja kanna pigem prille. Pööra külmetushaiguste perioodidel hügieenile tavalisest veelgi teravamat tähelepanu ning pese ja kuivata käed hoolikalt enne igat läätsede käsitsemist.

Kui plaanid päeval tukastada

Kas ees ootab pikk lend, bussireis või lihtsalt mõnus laisk puhkepäev? Kuna läätsedega ei soovitata magada, siis eelista sellisel päeval prille, mille saad uinakuks kiiremini ja mugavamalt eest ära võtta. 

Kui silmad on ärritunud või põletikulised

Kui su silmad on punased ja ärritunud, eemalda viivitamatult kontaktläätsed, et olukord ei süveneks. Läätsedest võiks pausi pidada ka siis, kui silmaärrituse taga on allergia, näiteks kevadine reaktsioon õietolmule. Kui ärritus püsib või on tekkinud silmapõletik, pöördu kindlasti arsti poole. Infektsiooniga kokku puutunud läätsesid ei tohi uuesti silma panna ka siis, kui sümptomid on möödas. Viska need ära koos konteineriga ning järgi oma silmaspetsialisti juhiseid. Kuni silmad taastuvad, kanna prille.

Kui sul on väga kuivad silmad

Kui sulle tekitavad muret kuivad silmad, pöördu kindlasti spetsialisti poole, kes aitab selgitada välja probleemi täpsema põhjuse ning leida sobiva meetodi sellega tegelemiseks. Olenevalt olukorrast soovitatakse mõnikord kuivade silmade korral pidada läätsevabasid päevi. Nendeks päevadeks võiksid olla olemas prillid, mida hea meelega kannad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Related Post